Mytton Park, Shrewsbury, Shropshire

New build house designed to Passivhaus principles

When Jemma and Chris bought the site for their new self-build house in suburban Shrewsbury they knew that they wanted to build a house that looked to the future.  They approached C&O Architects to help them design an environmentally conscious house built to Passivhaus principles.

 

Inspired by the forms of neighbouring houses, a double gabled frontage was favoured to reduce the apparent mass of the generous house from the street. On entering the house the double-height glazed atrium pulls light deep into the building and enjoys views to a distinct line of mature trees to the west. The northern wing juts out to maximise south light into the kitchen/dining area and creates an enclosed south facing garden.

 

Sat on an insulated concrete raft, the prefabricated and low impact timber framed shell is built by PYC Construction. The engineered timber walls and roof are packed with Warmcell (recycled newspaper) insulation and wrapped in woodfibre providing a fully breathable structure. Locally sourced larch skin enables the building blend into its wooded setting.